Marko´s historie

I 1964 udgiver handelsoverlærer ved Aalborg Handelsskole Knud Vang Mortensen sin første bog med titlen “Forretningspraksis”. Bogen blev udgivet og distribueret af Knud Vang Mortensen selv. I de følgende år udgiver Knud Vang Mortensen sammen med et par kolleger yderligere to bøger. Den ene har titlen “Textilvarer” og den anden “Markedsfag”. I 1977 udgiver forlaget bogen “Kommunikation” og i den forbindelse bliver “Erhvervsskoleforlaget Marko ApS” oprettet med hjemadresse på Knud Vang Mortensens bopæl på Gl. Skørpingvej 92 i Skørping.

Navnet Marko er dannet af forbogstaverne i de to bøger, som betød mest for forlaget ved oprettelsen af anpartsselskabet, nemlig Markedsføring og Kommunikation. 
I de følgende år udgiver forlaget en lang række bøger og hæfter, som alle beregnet til anvendelse i forbindelse med handelsskolernes uddannelser.

Forlaget bliver omdannet til et aktieselskab og Knud Vang Mortensen bygger til sit hus for at kunne rumme forlaget.

I efteråret 1984 dør Knud Vang Mortensen pludseligt. Knud Vang Mortensens enke Else Vang Mortensen kan ikke drive forlaget videre og det bliver sat til salg.

I foråret 1985 bliver “Erhvervsskoleforlaget Marko A/S” købt af Ole Svendsen og Bjørn Nue. Begge er ansat på Aalborg Handelsskole, og Bjørn Nue har været medforfatter på flere af forlagets bøger.

Forlaget bliver i en kort periode drevet som et interessentskab, men bliver hurtigt igen omdannet til et anpartsselskab med navnet Forlaget Marko ApS. Forlaget flytter fra Skørping til Aalborg, hvor det først har adresse på en privatbolig, men snart efter flytter forlaget sine aktiviteter til adressen Hasseris Bymidte 21 i Aalborg. Her kommer forlaget til at bo frem til 2002. Forlagets aktiviteter bliver udvidet kraftigt. Der bliver udgivet lærebøger til brug i handelsskolerne, på gymnasierne, på folkeskoler og på videregående uddannelser. Forlaget har i en periode, ud over ejerne, to ansatte og køber desuden en række ydelser fra forskellige underleverandører.

I 2004 indledes et generationsskifte, idet de hidtidige ejere agter at gå på pension.

Kirsten Nymark Karlsen og Peter Karstrøm Vagning kommer ind i forlagets ledelse med henblik på at overtage forlaget helt, når generationsskifteperioden udløber i oktober 2006. Kirsten Nymark Karlsen og Peter Karstrøm Vagning er begge ansat ved Aalborg Handelsskole og Peter Karstrøm Vagning er gennem mange år forfatter hos forlaget. 
I den første periode efter generationsskiftet, bliver forlaget drevet som et interessentskab. Fra begyndelsen 
af 2007 er forlaget atter et anpartsselskab. Undervejs bliver firmaet Dialog overtaget af forlaget. Dialog har siden slutningen af 1990-erne beskæftiget sig med opgaver i kommunikation og markedsføring offline og online.

Fra 2008 har Kirsten Karlsen trukket sig ud af firmaet, hvorfor efter forlaget ejes af Peter Karstrøm Vagning alene.